Program hösten 2018

Torsdagen den 6 september. Träff i klubblokalen. Stenbärarland.
Välkommen till Stenbärarland. Trakterna i nordöstra Skåne och nordvästra Blekinge har i litteraturen fått denna benämning. Här har brutits granit, diabas och glimmerskiffer och det är detta som kvällen föredrag handlar om. Stenbrotten och människorna som verkat i dessa. Vi kommer även att visa en del fossil som vi har hittat i Ivösjön i somras då vattennivån var kraftigt sänkt..
Tid: kl. 18.30
Värd: Britt-Marie Ek

Lördagen den 29 och Söndagen den 30 september . Exkursion till IVÖ området
11,00 startar vandringsturen upp på klacken då vi ska titta på de gamla torpruinerna, utsikten, källan och högsta punkten för att avsluta i kaolinbrottet. Här intar vi lunch för att sedan följa med på en guidad vandring ledd av en person som jobbat på Ivöverken och som kan brottet. Guidningen kostar 50 kronor per person, den tar ett par timmar och handlar om Ivöverkens verksamhet på ön. Det finns mycket lämningar kvar från deras produktion som kommer att förklaras. Vandringarna i samband med guidningarna är lätta vandringar medan den till torpargrunderna är något mer krävande. De som inte vill följa med till torpargrunderna kan stanna kvar på Hagelins väg och titta på utställningen av mineral och fossil. På kvällen så är ni välkomna till grillning på Hagelins väg Övernattning finns på Ivö camping som har enklare stugor, Ivögården kan ha något rum ledigt, Bäckaskog slott har allt från hotellrum till enklare boenden. Detta bokar ni själv. På tomten finns möjlighet att campa.
Tid, Plats: lördagen 29/9 11.00 vid Hagelins väg Ivö. Gärna tidigare.
Värd: Britt-Marie Ek

Söndagen den 30 september. Fortsättning på exkursion till IVÖ området
Söndagen tar vi oss till Gylsboda där vi kl 11.00 har bokat en guidning i sliperiet och i omgivningen. Denna kostar 50 kronor per person. I Gylsboda växte det upp ett riktigt brukssamhälle kring diabasbrytningen med en speciell bebyggelse som finns kvar än idag. Här fanns direktörsvilla, förmansbostäder, arbetarkaserner, möteslokal, matservering, dansbana mm. I sliperiet, där man förr tillverkade gravstenar, finns idag Lindbergs diabas & silver. Här tillverkas numera konst och smycken i diabas och silver. Vi blir guidade av den mycket engagerade ägaren till Lindberg diabas. Vi tänkte även besöka Silverbrottet (glimmerskiffer), på vägen tillbaka.
Tid, Plats: Söndagen 11.00. Gärna tidigare. Guidning vid sliperiet
Värd: Britt-Marie Ek

Torsdagen den 4 oktober. Träff i klubblokalen. Analys av sand med röntgenfluorescens
Lennart visar hur röntgenfluorescens kan hjälpa att bestämma om sand är mer än enbart kvarts.
Tid: kl. 18.30
Värd: Lennart Svensson

Söndagen den 7 oktober . Exkursion till Dalby stenbrott
Geolog Håkan Olsson guidar oss på Dalby stenbrott (Sydsten). Ta med geologihammare, skyddsglasögon och varselväst. Gärna också skyddshjälm annars har klubben med ett antal hjälmar. När vi är nöjda med Dalby stenbrott kan intresserade följa med till Veberöd stenbrott.
Tid, Plats: 10.00 vid Dalby stenbrott. Infart från väg 11 sydost om Dalby.
Värd: Håkan Olsson

Torsdagen den 1 november. Träff i klubblokalen. Fossilexkursion till England
Lars och Anita Svensson har tidigare under hösten gjort en exkursion till fossilområdena i södra England. Vi får lyssna och se bilder från deras resa.
Tid: kl. 18.30
Värd: Anita och Lars Svensson

Torsdagen den 6 december . Träff i klubblokalen med julfest och föredrag om saltlaguner
Britt-Marie håller föredrag om saltlagunerna i Torrevieja i Spanien, Anmäl gärna om ni kommer så att julmaten räcker och att vi dukar till alla. Kostnad 100kr.
Tid: kl. 18.30
Värd: Lennart Svensson

Samåkning

Bör i största utsträckning ske till exkursioner eller andra sammankomster. 

Klädsel

Ha alltid oöm klädsel på exkursionerna. Stövlar och regnkläder är bra att ha med sig i bagaget. Hjälm måste man ha på vissa platser. Hammare, mejslar och skyddsglasögon är nödvändiga, samt Matsäck.

Deltagande

Allt deltagande på våra exkursioner sker på deltagarnas egen risk.

  Föreningens logo
Geologiklubben i Helsingborg
Södra Hunnetorpsvägen 44 a, 256 62  Helsingborg
Lokal: Södra Hunnetorpsvägen 44 a (gavel)
Plusgirokonto: 23 29 04 - 3
E-mail: info at geohbg.se
Hemsida: www.geohbg.se

Facebook www.facebook.com/geologiklubben.hbg

Webmaster: Lennart Svensson